VARA MAGICA 2012

separator lanto

VALENTIN GHEORGHIU SI INVITATII SAI - 18 IULIE

Festivalul "Magic Summer", organizat de Fundatia culturala Lanto Communication, si-a deschis portile in 18 iulie 2012 la Ateneul Român, printr-un concert special, sustinut de pianistul Valentin Gheorghiu si invitatii sai: pianistele Roxana si Valentina Gheorghiu, violonistul Gabriel Croitoru si violoncelistul Marin Cazacu.

Programul propus a fost unul cuprinzator si variat in acelasi timp, debutând cu doua lucrari interpretate la 4 mâini de pianistii Valentin si Roxana Gheorghiu: Sonata in Re major KV381de Mozart - gingasa, senina, in care cei doi muzicieni au evidentiat prin dialoguri vocalitatea discursului instrumental si Rondo-ul in Re major D.681 de Schubert, plin de o cantabilitate reflectata in conturarea culorilor timbrale. A urcat apoi pe scena pianista Valentina Gheorghiu, care a ales sa interpreteze "Pagodes" si "La soiree dans Grenade" din suita Estampes de Claude Debussy si "Vallée d'Obermann" din Ani de pelerinaj de Franz Liszt, urmând ca pianistii din familia Gheorghiu sa se reuneasca apoi pe scena pentru a interpreta Romanta si Vals in La major pentru pian la 6 mâini de Rachmaninov. Doua alte lucrari cu Roxana si Valentin Gheorghiu protagonisti au incheiat prima parte a serii: doua dintreDansurile slave op.72 de Dvořák, intr-o interpretare plina de expresivitate si profunzime si o transcriptie pentru pian la 4 mâini a Rapsodiei op.11 nr.1 de George Enescu semnata de Valentin Gheorghiu, o realizare de mare finete atât din punct de vedere pianistic, dar si interpretativ.

Un program artistic cuprinzator si variat

Pianistului Valentin Gheorghiu i s-au alaturat dupa pauza violonistul Gabriel Croitoru si violoncelistul Marin Cazacu, in Trio-ul nr.4 in mi minor "Dumky" de Dvořák, interpretare plina de energie si optimism, dar si melancolie si interiorizare, in partile lente.

Cum s-a simtit din nou pe scena alaturi de maestrul Valentin Gheorghiu ne spune violonistul Gabriel Croitoru: "ca intotdeauna foarte bine, ca intre prieteni, ma bucur ca Dumnezeu ne da sansa de a cânta alaturi de un asa mare artist si, pentru mine cel putin, e o incântare de fiecare data."

Intr-adevar, publicul a fost vrajit de muzica interpretata de Valentin Gheorghiu si invitatii sai. Iar "vara magica" de la Ateneul Român continua in fiecare miercuri, pâna in 29 august.

 

08 afis magic summer 2012
separator lanto