VARA MAGICA 2012

separator lanto

ANDREI LICARET SI CVARTETUL ARCADIA - 25 IULIE

Merita observat cum se poate configura un program de festival – cu referire la desfasurarea concertelor de la Ateneul Roman din cadrul sugestiv numit de Lanto Communication „Magic Summer” – pentru a corespunde calificativului de eveniment ca repertoriu si interpreti. In acest scop, consider ca putem comenta alegerea muzicii destinate unui public interesat de capodopere; ma refer bineinteles la melomani.

Cum altfel sa apreciem selectia programului desfasurat sub genericul „Andrei Licaret si Cvartetul Arcadia”? Cele trei lucrari oferite acum auditiei nu fac parte din repertoriul de stagiuni si sunt arareori prezente pe afisele de concerte camerale sau recitaluri.

Concert pentru melomani

Intr-un anume punct de vedere, muzica instrumentala si de camera se bucura de mai putina popularitate pentru marele public, nu si in configuratia festivaliera, unde poate fi altfel acceptata. Andrei Licaret aduce prin Sonata op. 23 „Pastorala” de Beethoven mesajul unei muzici poetice menite a impresiona prin expresie, culoare si peisaj de sentiment, ceea ce nu presupune solicitarea dramatica a altor capodopere din pianistica marelui compozitor. Totodata, pentru interpret a fost o ocazie de a sustine un discurs echilibrat, fluent si expresiv, care convine de minune artistului cu insusirile lui Andrei Licaret.

In replica, Cvartetul clujean „Arcadia” aduce in program o partitura care, doar prin compozitor si titlu, se putea situa spre un plan secund. Dar propunerea – Cvartetul op.13 in la minor de Mendelssohn - se deosebeste prin efect, prin cuprins si interpretare, caci am ascultat o muzica frumoasa care are, in valoroasa evolutie a acestor muzicieni (Ana Torok vioara I, Razvan Dumitru vioara II, Szolt Torok violoncel, Traian Boala viola) argumentele generoase ale romantismului in dramaturgie, culoare si melos. Cine-i va retine indicativul repertorial, va dori sa reasculte aceasta muzica si in alte concerte, poate si pe disc.

Putem sa numim concluzie cea de a doua parte a programului, in care Andrei Licaret, ca pianist, a devenit partenerul Cvatetului „Arcadia”, pentru a construi interpretarea superbei capodopere care este Cvintetul cu pian in Mi bemol Major de Schumann, reper de incontestabila valoare a literaturii camerale romantice.

Merita subliniata, in aceasta acolada interpretativa, modalitatea realizarii unei colaborari artistice argumentate ca stil, calitate sonora si obiectiv al arhitectonicii derularilor cantului. Da, acesti muzicieni tineri, aflati pe drumul unei convingatoare ascensiuni internationale, sunt nume care justifica optiunile organizatorilor. In lumina pe care o raspandeste Festivalul „Magic Summer”, arealului cetatii bucurestene, pentru acest anotimp, am descoperit interpreti si capodopere capabile a-si face loc in memoria iubitorilor de frumos sonor numiti, pe drept cuvant, melomani.

Grigore Constantinescu

 

07 afis magic summer 2012
separator lanto