VARA MAGICA 2012

separator lanto

CHRISTIAN MANDEAL & ORCHESTRA ROMANA DE TINERET - 01 AUGUST

Publicul s-a intalnit pentru a treia oara cu programele propuse, pentru festivalul Magic summer, de catre organizatorul principal al manifestarii estivale, Lanto Communication. Vorbim de data aceasta, de un moment special, deoarece asistam la concertul Orchestrei Romane de Tineret care, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, era lansata intr-un program de anvergura internationala. Marti 31 iulie, ansamblul concertase in sala Cazinoului din Sinaia, in cadrul festivalului “Enescu si muzicienii lumii”; a doua zi se afla in fata publicului de la Ateneul Roman, urmand ca sambata sa evolueze la Konzerthaus din Berlin, cu acelasi program, ca urmare a invitatiei de a participa la editia a XII-a a festivalului international Young Euro Classic.

Este a doua oara cand un ansamblu simfonic de tineret din Romania raspunde la invitatia acestui prestigios festival, dupa ce Orchestra “Concerto” a UNMB, dirijata de prof. univ. Dorel Pascu Radulescu, fusese prezenta in august 2003.

O demonstratie muzicala de forta, la propriu

Putem aprecia ca programul Orchestrei Romane de Tineret vedea preocupari certe pentru realizarea unui repertoriu profesional, divers stilistic, spectaculos ca performanta sonora. Dupa lucrarea in prima auditie, Eldorado de Dan Dediu, impresionanta prin combinatii timbrale si ritmice originale, din care nu lipseau motive etnice variate, a urmat poate cea mai dramatica lucrare a programului, uvertura verdiana la opera Forta destinului. Neindoios, demostratia de forta, la propriu, a argumentat descarcarea emotional-sonora, ca si reactia melomanilor.

Poemul Don Juan inlocuia, in utimul moment, absenta cu final tragic a pianistei Mihaela Ursuleasa, solista propusa pentru Concertul de Chopin.

Muzica straussiana este o proba de dificultate si efect pentru orchestra ; probabil, va beneficia de o si mai buna executie la Berlin, dupa inca cateva repetitii. Pentru Dansurile simfonice de Rachmaninov numai impresii bune, de-a lungul demostratiei orchestrale solicitate de compozitor. Iar cele trei finaluri ale concertului au beneficiat de aplauze entuziaste, incepand cu Rapsodia Romana nr. I de Enescu, continuand cu romantica muzica din Spargatorul de nuci de Ceaikovski si incheindu-se cu voioasa Hora staccato de Grigoras Dinicu, orchestrata cu mare brio de compozitorul bulgar Pancio Vladigherov.

Este Orchestra Romana de Tineret o realitate pozitiva a muzicii romanesti de azi? Concertul ascultat la Magic summer a demonstrat-o cu evidenta acasa dar, sunt convins, in sambata ce ia urmat, si peste hotare.

Grigore Constantinescu

 

06 afis magic summer 2012
separator lanto