VARA MAGICA 2012

separator lanto

HORIA ANDREESCU SI ROMANIAN SINFONIETTA ORCHESTRA - 22 AUGUST

Atractiv prin noutate, penultimul program al Festivalului „Magic Summer” a proiectat pe afis invitatia melomanilor de a asista la doua debuturi de tineri artisti. Dupa un an de la fondare, proiectul organizatorului manifestarilor muzicale estivale de la Sinaia, maestrul Marin Cazacu, s-a dovedit valoarea autentica. Este vorba de un al doilea ansamblu de muzicieni tineri, „Romanian Sinfonieta Orchestra”, menit a reuni interpreti din toata tara, aflati in zona fericita a adolescentei.

Sub indrumarea maestrului, dirijorul Horia Andreescu

Desigur, si ei beneficiaza de un maestru, dirijorul Horia Andreescu, care ii educa si indruma, cu abilitatea demonstrata de-a lungul carierei sale. Prima data pe podiumul de consacrare al Ateneului Roman, aceasta formatie s-a confruntat cu ecoul succesului Orchestrei Romane de Tineret, oferind publicului creatii de la inceputul secolului al XIX-lea - Uvertura Hebridele de Felix Mendelssohn Bartholdy si Simfonia a II-a, op. 36 de Ludwig van Beethoven.

Ce putem remarca, drept consecinta a seriozitatii studiului de repetitii, este preocuparea lui Horia Andreescu de a obtine o sonoritate unitara, cu elemente de luminozitate in relatia coarde – suflatori si o constitutie ritmica bine sustinuta. Poate putem deja vorbi de o factura deosebita a discursului simfonic, alta decat cea a ansamblului alcatuit din interpretii mai mari ca varsta, reflectand de altfel diferentierile de personalitate artistica ale celor doi dirijori care conduc concertele, Cristian Mandeal si Horia Andreescu. Oricum, si intr-un caz si in celalalt, succesul este prezent, optiunile repertoriale fiind completate si de suplimente apropiate de varsta interpretilor, acum cu muzica joviala de Rossini si sentimental afectiva de Piazzola.

Cel de al doilea debut ne prilejuieste descoperirea unui artist ales de Marin Cazacu si directorul asociatiei Lanto Communication, Dorin Ionita. Pianistul Alexandru Cadmiel Botac, in varsta de numai 15 ani, format la traditia scolii muzicale din Sighetul Marmatiei, uimeste melomanii prin disponibilitatea talentului sau. Linia expresiva a cantului, unitara prin intentiile de stil, reconstituie convingator velocitatea spirituala a Concertului nr. 1 de Felix Mendelssohn Bartholdy, redand partiturii acea stralucitoare lumina a tineretii compozitorului romantic. L-am apreciat in cantul sau clar si bine sustinut, promisiune, fireste, a unei evolutii care conduce catre o cariera de anvergura, odata cu acumularile ce adauga talentului si maiestria cucerita ca rezultat al unor studii bine conduse.

Pentru cei care au asistat la acest „concert de primavara” a muzicii, in mijlocul caniculei estivale bucurestene, satisfactia este deplina si reconfortanta, argumentand astfel rosturile artei pe scara varstelor, de la debuturi la implinirea maturitatii.

Grigore Constantinescu

 

03 afis magic summer 2012
separator lanto