VARA MAGICA 2012

separator lanto

TRIO „DUMKY” DE ANTONIN DVORAK

Bucurestenii nu au beneficiat la mijlocul lunii lui Cuptor doar de canicula. Cupola Ateneului roman a gazduit, pentru iubitorul de frumos, si momentul inaugural al Festivalului „The magic summer” organizat de catre Lanto Communication. Directorul acestei societati culturale, Dorin Ionita, a acumulat in ultimii patru ani experienta benefica a concertelor oferite melomanilor, in care se incadreaza primordial aceste stagiuni muzicale estivale. Iata ca acum, „Magic Summer” devine un festival ce corespunde unei titulaturi reflectand surprizele fiecaruia dintre cele opt programe proiectate, cu variatii ale formulelor alese de catre organizatori – recitaluri, muzica de camera, muzica simfonica. Oaspetii sunt atragatori prin renume, maiestrie si repertoriu. Inca de la concertul de debut putem astfel intui gandirea ce a guvernat continutul micro-stagiunii de vara. Pentru prima intalnire, celebrissimul pianist international Valentin Gheorghiu si-a ales partenerii, cu care adesea a aparut in fata publicului pe podiumul de concert.

Din aceasta perspectiva, intalnirea cu o capodopera camerala romantica – Trio „Dumky” de Antonin Dvorak, inseamna realizarea de performanta in care abilitatea stilistica si virtuozitatea slujesc un acelasi subiect, prin spectacolul sonor oferit, Valentin Gheorghiu, impreuna cu inca doua nume celebre ca maiestrie si cariera internationala – violonistul Gabriel Croitoru si violoncelistul Marin Cazacu. Neindoios, este rara ocazia realizarii unei distributii internationale cu trei muzicieni romani.

Un altfel de trio la pian

Un „altfel de trio” avea sa deschida acest program cu muzica de concert. Pentru cei care i-au mai ascultat cantand impreuna, in ultimul deceniu, bucuria este deosebit de mare, pentru ca numele familiei Gheorghiu reuneste, asemenea unui manunchi de crini imperiali, pe Maestrul Valentin Gheorghiu, concertista Roxana Gheorghiu, partenera sa de viata, si fiica lor, Valentina, de curand absolventa a Universitatii muzicale bucurestene si a unui ciclu de master desfasurat in Elvetia.

Satisfactia de a-i asculta intr-un acelasi program apartine publicului, venit cu interes la Ateneul Roman, miercuri 18 iulie, dar si artistilor parinti. Valentina Gheorghiu si-a demonstrat valoarea trecand prin romantismul timpuriu al lui Schubert, spre apogeul lisztian, pentru a ajunge in orizonturile impresionismului debussyst. Acestei frumoase calatorii prin timp i-a urmat un moment de familie mai greu de intalnit in derularea stagiunilor.

Demn de evenimentul festivalului de vara, Rachmaninov a deschis orizontul de performanta al pieselor scrise pentru o executie pianistica la...sase maini – Romanta si Vals! Reascultarea Rapsodiei I de George Enescu, in transcriptia compozitorului, a finalizat acest incantator tablou de familie, pe drept incadrat in simbolul de „Magic Summer”. Ce va urma? Invit melomanii sa vina, sa asculte si sa se bucure, in urmatoarele seri de miercuri, la Ateneul Roman, pana la finele lunii lui Gustar-August.

Grigore Constantinescu

 

01 afis magic summer 2012
separator lanto